U našoj poliklinici možete:

  • Pregledati madeže i ostale tumore kože.
  • Obaviti dermatoskopski pregled i mapirati madeže uz fotodokumentaciju.
  • Operativno ukloniti madeže i druge tumore kože (medicinske i kozmetske indikacije).
  • Metode uklanjanja tm promjena: ekskohleacija, radiokirurška metoda, plasmage – uklanjanje tm tvorbi plazma energijom te klasične kirurške metode, i druge pomoćne metode.

Melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. Ukoliko se otkrije u ranom stadiju, melanom se može uspješno liječiti. Međutim, uznapredovali melanom metastazira u druge dijelove te je jedan od najzloćudnijih tumora sa nerijetko letalnim ishodom.

Gotovo je uobičajeno da svaki čovijek ima oko 20-tak madeža i oni predstavljaju fiziološke nakupine pigmentnih stanica. Manji broj madeža je prisutan na koži od rođenja, dok većina madeža nastane tijekom života. Normalni madeži su male, obično smeđkasto obojene okruglaste, pravilne mrlje u razini ili iznad razine kože. No, svaku promjenu u ili oko madeža treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma.

Promjene madeža se najlakše mogu pratiti ABCDE pravilom korisnim za otkrivanje „sumnjivih” madeža. Promatramo određene karakteristike madeža i sličnih obojenih promjena na koži. U dijagnostici melanoma ABCDE pravilom se služimo u svakodnevnom radu, a uz dermatoskopski pregled sa vrlo velikom sigurnošću možemo dijagnosticirati tip promjene i odrediti prioritete za uklanjanje pojedinih tvorbi.

Asymmetry – asimetrija

Normalan madež je pravilnog oblika, uglavnom okrugao i simetričan. Sumnjivi (displastičan) madež je nepravilnog oblika, tj. asimetričan.

Border – rubovi

Normalan madež ima pravilne rubove, a sumnjivi (displastičan) ima nepravilne i nejasne rubove.

Color – boja

Normalan madež je jednobojan. Sumnjivi (displastičan) madež ima više boja i nijansi (smeđa, crna, siva, plava…)

Diameter – promjer

Normalan madež najčešće je u promjeru manji od 6 mm.

Evolution, elevation – promjena, uzdignuće

U sumnjivom (displastičnom) madežu nastaju promjene oblika, boje i veličine dok se normalan madež ne mijenja značajno tijekom života.

Svaki madež koji ima neku od opisanih promjena se u cijelosti uklanja operativnim postupkom u lokalnoj anesteziji, a potom se šalje na patohistološku analizu (PHD). Ukoliko se PHD analizom potvrdi melanom, daljnji postupci ovise o njegovoj uznapredovalosti, a prognoza je bolja što je dijagnoza ranije postavljena.

Savjetuje se barem jednom godišnje pregledati sve madeže, a ukoliko netko ima više nepravilnih madeža sa karakteristikama koje se označavaju kao displastični madeži, kontrole se preporučaju češće.

Kirurške metode:

Ekscizija (izrezivanje) u cijelosti je najčešće primjenjivana metoda. Pogodna je za mjesta na koži koja nisu lako vidljiva jer nakon zahvata ostaje više ili manje uočljivi ožiljak. Primjenom posebnog načina šivanja rane i atraumatskih instrumenata i konaca postižu se i u estetskom smislu dobri rezultati. Primjenjuje se kod uklanjanja pigmentiranih madeža, displastičnih madeža, malignih i benignih tumora. Kod opsežnijih tumora rade se režnjevi kože i plastično rekonstruktivni zahvati za pokrivanje defekta nakon ekscizije.

Radiovalne metode spadaju među modernije metode koje kao energiju koriste bezopasne visokofrekventne radiovalove (najčešće oko 3,8 MHz). Koriste se posebno kod benignih tumora koji se nalaze u površnom sloju kože (epidermisu) I kada želimo postići najpovoljniji estetski učinak. Metoda se sastoji u površnom ljuštenju (ablaciji) kožne tvorbe posebnim nastavcima tako da se ne prodire kroz sve slojeve kože te se time izbjegava stvaranje ožiljka. Kasnije se na mjestu zahvata jedva mogu vidjeti promjene u smislu pigmentacije kože. Ta metoda je stoga vrlo popularna i posebno indicirana kod bezbojnih madeža iznad razine kože koji ne pokazuju nikakve promjene, bradavica, plitkih hemangioma i hiperkeratoza na koži lica i vrata. Jedna od posebnih indikacija je rinofima (“krumpirasti nos”) kada se nepravilno “nabujali” dijelovi nosa odljušte.

Plasmage – uklanjanje tm tvorbi plazma energijom – najnovija metoda za uklanjanje svih navedenih promjena bez traumatizacije i ožiljaka.