Hiperpigmentacija i kako je se riješiti po savjetu dr. Nevie Delalle

Hiperpigmentacija i kako je se riješiti po savjetu dr. Nevie Delalle

Nepoželjne tamne mrljice na licu, vratu i dekolteu obično se pojave nakon ljetovanja. Ništa čudno jer hiperpigmentacija je uobičajena pojava. Gotovo da ne postoji osoba koja na čitavom tijelu nema niti jednu, posebno nakon nekoliko sunčanih mjeseci. Dakle, upravo izlaganje UV zračenju spada među glavne razloge nastanka pigmentiranih mrlja. Jednom kad nastanu, njihovo uklanjanje možete biti prilično naporan i dugotrajan proces. Najčešće nastaju u srednjoj dobi. No, u sve se većem broju slučajeva pojavljuju i kod mlađih djevojaka – pod utjecajem hormonalnih promjena i pretjeranog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite.

Razlike u hiperpigmentaciji

U većini slučajeva riječ je o bezopasnim promjenama koje nastaju zbog prevelike produkcije melanina. Iako se ona najčešće događa zbog UV zračenja, neke su osobe jednostavno sklonije preaktivnom melaninu i koži. Zbog toga je njihove koža mnogo podložnija nastanku mrlja. Treba naglasiti da nije svaka hiperpigmentacija ista. Tako se mrlje mogu generalno podijeliti na melazme. Obično se javljaju na obrazima, nosu, čelu i gornjoj usni uslijed uzimanja kontracepcije i hormonalnih promjena, a pogoršavaju se tijekom izlaganja suncu. Tu su i kloazme ili trudničke maske te postupalne pigmentacije koje nastaju kao odgovor tijela na ozljede, akne, agresivne tretmane i druga oštećenja. Imamo i mrlje od sunca, poznatije kao staračke pjege uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu.

Kako se napokon riješiti hiperpigmentacije?

U moru tretmana, proizvoda, uređaja i terapija, često me pacijentice pitaju što zapravo djeluje i u što se isplati uložiti? Pa hajdemo redom. Najbolji savjet za rješavanje hiperpigmentacija je njihova prevencija. Prvi korak je, kad dođe ljeto, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, prvenstveno kože lica. Prije izlaska na sunce svakako preporučujem aplicirati hidratantni serum, a zatim kremu sa SPF-om 50+. Kremu bi tijekom dana trebalo više puta nanositi. Prije prvog izlaganja suncu savjetujem da se napravi kućni mehanički piling, kako bi boja bila ujednačena. U slučaju postojećih hiperpigmentacija, preporučujem potpuno izbjegavanje sunca.

Njega kože u zimskim mjesecima

U slučaju da osoba već ima mrlje, važno je odmah nakon ljeta započeti s postupcima blokiranja mehanizama nastanka hiperpigmentacija. Cilj nam je na vrijeme pripremiti kožu za sljedeće izlaganje suncu. Osim toga, postoje brojni profesionalni i poluprofesionalni postupci koji se mogu provoditi tijekom zimskih mjeseci. Među njima bih istaknula kemijske i mehaničke pilinge, maske, kreme te serume i eliksire posebno formulirane za rješavanje hiperpigmentacija.

Hiperpigmentacija i kako je se riješiti po savjetu dr. Nevie Delalle

Preporučujem kombinaciju seruma brenda La Roche-Posay. Pure Vitamin C10 visoko je koncentrirana formula s vitaminom C namijenjena čak i osjetljivoj koži, dok Hyalu B5 osigurava cjelodnevnu hidrataciju i obnovu kože.

Hiperpigmentacija i kako je se riješiti po savjetu dr. Nevie Delalle

Osobno koristim i svjetski poznat proizvod, Pigmanorm Cream. Namijenjen je uklanjanju melazme i tamnih postupalnih pigmentacija. S obzirom na to da riječ o medicinskom proizvodu, važno je kremu koristiti isključivo u skladu s uputama i pod nadzorom liječnika.

Tretman Dermamelan proizvođača Mesoestetic ističem kao posebno učinkovit. Maska razgrađuje postojeći melanin i uklanja hiperpigmentacije. Dermatolog procjenjuje koliko dugo maska treba ostati na licu, ovisno o karakteristikama kože.

Dermamelan tretman prati čitava linija proizvoda, od maske, preko kreme za održavanje rezultata, pa sve do proizvoda s iznimno visokim zaštitnim faktorom.

Pripremite svoju kožu na vrijeme za ljeto, već sad u zimskim mjesecima. Ako vam treba savjet, pišite nam na info@dermalife.hr