Znojenje i kako ga spriječiti?

Znojenje – zašto u pubertetu i menopauzi dolazi do neugodnih mirisa i kako to spriječiti?

Muči vas znojenje? Koje preparate smijete koristiti? Što je s djecom, smiju li ona u koristiti preparate koje koristimo mi? Ima li štetnih posljedica?

Što su hiperhidroza i bromhidroza? 

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, a bromhidroza podrazumijeva neugodan miris.

Pojačano znojenje se najčešće javlja u području potpazušnih jama, na dlanovima i tabanima. To je žarišno znojenje koje je povezano sa stresom. S druge strane, difuzno znojenje cijelog tijela je u većini slučajeva idiopatsko no ne treba zanemariti moguće zloćudne bolesti, infekcije ili neki endokrinološki poremećaj.

U trenucima straha, anksioznosti, treme ili ljutnje, simpatikus preuzima glavnu ulogu te daje signal našem tijelu da smo pod stresom i onda se gotovo svi znojimo. Problem nastaje kada to postane pretjerano, a i na najmanji podražaj koji inače ne bi doveo do znojenja. Osim ovih uobičajenih uzroka, treba pomisliti na dijabetes, ozljede ili bolesti CNS-a, ozljede ili bolesti parotidne žlijezde, neki poremećaj u inervaciji simpatikusa, neke tumore….

Tko je kriv za generalizirano znojenje?

Kod generaliziranog znojenja, znoji se cijelo tijelo. Uzrok je teško pronaći. Glavni krivci su hipertireoza, hipoglikemija, drugi endokrinološki poremećaji, a najčešće trudnoća, pubertet i menopauza. Uzimanje nekih lijekova kao što su antidepresivi, askorbinska kiselina, nesteroidni antireumatici, hipoglikemici, kofein, teofilin također izazivaju ovaj oblik znojenja. Noćno znojenje je najčešće povezano s anksioznošću, menopauzom, ali se javlja i kod limfoma ili leukemije te sistemskih mikoza i tuberkuloze.

Dijagnoza

Pacijent već prilikom pregleda koji mu pričinjava dodatni stres, pokaže obilno znojenje pa je dijagnozu lako postaviti, Testovi s jodom i škrobom pokazuju žarišta znojenja koja mogu pomoći kod liječenja. Nakon toga treba napraviti kompletnu krvnu sliku, odrediti vrijednosti glukoze u krvi te odrediti hormone štitnjače kako bi se isključili osnovni uzroci znojenja.

U slučaju da se isključe svi ozbiljniji uzroci, ovaj problem značajno narušava društveni život. Također, važno je naglasiti da je ovakva koža sklonija svim vrstama infekcija stoga je liječenje potrebno!

U liječenju se koriste antiperspiranti s aluminijevim kloridom, ali oni mogu kod osjetljivijih osoba te kod mladih pacijenata izazvati iritaciju kako kože, tako i očiju. Najčešće se aplicira tijekom noći, a ujutro ispire. U slučaju iritacije aplicira se blaži kortikosteroidni pripravak. Svakako se ne savjetuje djeci. Ne postoje znanstveni dokazi da ovi preparati mogu biti povezani s karcinomom dojke ili Alzheimerovom bolešću kako se jedno vrijeme o tome dosta pisalo. Antiperspiranti će biti učinkoviti kod blažih oblika hiperhidroze. Za mlađe pacijente postoje deo sprejevi koji u svojoj bazi imaju isključivo prirodne aktivne supstancije, a bez iritansa te se savjetuje isključivo njihova primjena uz redovitu i nešto učestaliju higijenu. Aplikacija dječjih pudera na stopala druga mjesta najvećeg znojenja može smanjiti simptome.

Jedan od mogućih načina liječenja je i jontoforeza koja se provodi kroz šest do deset postupaka, a žlijezde znojnica se inaktiviraju. Postupci dugo traju i nisu pretjerano ugodni, ali kada se rezultat postigne, tada je terapija održavanja jednostavnija, od jednog postupka tjedno do mjesečno. Ponekad pomažu i relaksacijske te antistresne terapijske metode.

Jedan od trenutno najbržih i vrlo učinkovitih postupaka je injektiranje botulin toxina, ali je on rezerviran za područje aksilarne regije te dlanova i tabana. Kod žena u menopauzi učinkovit je kod prekomjernog znojenja glave. Učinak se vidi nakon nekoliko dana, a postupak se ponavlja nakon šest do 12 mjeseci. S obzirom na to da ovim postupkom oslabljujemo kontraktilnost mišića, treba biti oprezan kod aplikacije. Ni ovaj postupak nije indiciran kod djece. 

Simpatektomija (najčešće dlanova) i kirurško uklanjanje žlijezda znojnica (aksila)

Kada ni jedna od konzervativnih metoda nije učinkovita, ovo je posljednja opcija! Ona nosi i određene rizike kao što su nedostatak osjeta i druge moguće postoperativno komplikacije.

Relativno novija metoda je emitiranje elektromagnetske energije kojom se mogu uništiti žlijezde znojnice u području potpazušnih jama. Nažalost, nema još dovoljno podataka o dugotrajnosti učinka te o mogućim kasnim nuspojavama.

Kako se riješiti neugodnih mirisa?

Jeste li znali da znoj nema miris ako nisu prisutne bakterije na koži. Kako bi se riješili neugodnih mirisa, ponekad je dovoljno promijeniti higijenske navike, ali ipak treba znati i nešto više.

Postoje ekrine i apokrine žlijezde znojnice. Bromhidroza je povezana sa sekrecijom apokrinih žlijezda koje se nalaze u potpazušnim jamama, ingvinalnoj regiji i područje prsišta te sekret tih žlijezda sadržava feromone, inače tzv. hormon privlačnosti.

U trenutku izlučivanja, znoj je potpuno bezbojan i bez mirisa, ali u kontaktu s bakterijama na koži koje se raspadaju, dolazi do razvijanja neugodnog mirisa. Kako apokrine žlijezde postaju aktivne tek tijekom puberteta, tek se tada i javljaju i takve situacije. 

Ekrine žlijezde su rasprostranjene po cijelom tijelu. Do razvijenija neugodnog mirisa ponovno dolazi zbog utjecaja bakterija prisutnih na koži, ali i zbog uzimanja određenih namirnica (češnjak, alkohol te neki lijekovi). Osim obraćanja pozornosti na mijenjanje higijenskih navika, dijagnostiku treba usmjeriti i na otkrivanje potencijalnog dijabetesa, bolesti jetre i bubrega. Kao mogući uzrok treba isključiti gljivična oboljenja, eritrazmu, intertrigo te pretilost.

Liječenje je identično kao i kod hiperhidroze – uz neke napomene. S obzirom na to da je bromhidroza trigerirana bakterijama, važno je učestalo pranje i neutralizacija istih. Savjetuju se antibakterijska i antiseptička sredstva za pranje te kreme koje sadržavaju aktivne antiseptičke i antibakterijske supstancije. Intenzivniji deo sprejevi i antiperspiranti mogu pomoći, ali se ne preporučuju djeci. Kod djece se savjetuje uz učestaliju higijenu, nošenje prirodnih materijala, češće mijenjanje odjeće, ponekad i više puta na dan i nakon svake aktivnosti koja će provocirati znojenje. 

Ako isključimo sve potencijalne teze uzročnike i bolesti, tada nam ostaje veliko psihološko opterećenje i neugodnost prilikom uobičajenih socijalnih kontakata što nosi za sobom poput začaranog kruga i druge posljedice. S obzirom na to da rješenje postoji, treba ga potražiti i što prije započeti normalan život. Kontaktirajte nas – možemo vam pomoći!