Kemijski pilling

e-Ordinacija

Kemijski pilling

Kemijski piling je jedna od starijih estetskih metoda.

S obzirom na dubinu prodora kiseline, pilinge dijelimo na: površinske, srednje duboke i duboke. Dubina djelovanja ovisi o korištenom kemijskom proizvodu, njegovoj koncentraciji i broju apliciranih slojeva. Koža se sastoji od epidermisa, dermisa i subkutisa. Unutar dermisa se nalaze dva sloja koja se sastoje od kolagenih niti koje se s godinama  i pod utjecajem vanjskih štetnih faktora opuštaji i rastežu. Ako je najdublji, retikularni sloj dermisa, oštećen, nastaje ožiljak, dok gornji sloj dermisa, papilarni sloj, zaraste nakon ozljede bez ožiljka. Za površinske pilinge koriste se najčešće voćne, odnosno alfa-hidroksilne kiseline (AHA) kao što su glikolina i mliječna kiselina, ili trikloroctena kiselina (TCA) u različitim koncentracijama kao površinski ili srednje duboki piling. Oni uklanjaju površinski sloj kože (epidermis), te dugotrajno stimuliraju potkožno tkivo i time potiču kožu na obnavljanje i regeneraciju. U višim koncentracijama prodiru dublje, a najdublji piling se postiže fenolom. Što je piling dublji, to je potkožno tkivo (dermis) više stimulirano na proizvodnju suspstanci koje koži osiguravaju hidrataciju, čvrstoću i elasticitet (hijaluronska kiselina, kolagen i elastin).

Nakon zahvata, koža izgleda znatno mlađe i svježije sa manje bora i plićih ožiljaka od akne, a uklanjaju se i povećane pore te pigmentacija. Također, blagotvorno djeluje i na masnu kožu.

Koliko je potrebno postupaka? 

Za površinske pilinge preporučuje se četiri do pet tretmana u razmacima od dva do četiri tjedna da bi se dobili vidljivi rezultati. Nakon jednog ciklusa tretmana utvrđuje se da li je potrebno ponavljati ciklus jednom godišnje ili svaka dva do tri mjeseca. Njega kože prije i nakon pilinga prijeko je potrebna kako bi se postigli što bolji rezultati. Liječnik ce Vam propisati njegu koja odgovara Vašoj koži i predviđenom tipu pilinga.

Pripremu kože pacijent započinje samostalno, kod kuće, koristeći 15 dana prije tretmana kreme na bazi glikolne kiseline niže koncentracije.

Nakon pilinga važno je smiriti kožu kremom umirujućeg i hidratantnog djelovanja ali i obavezno zaštiti kožu od sunca kremom za zaštitu od sunca s maksimalnim zaštitnim faktorom (SPF 50+). Nakon srednje dubokog i dubokog pilinga njega je nešto složenija i pod nadzorom liječnika. Odmah nakon slijede posebni oblozi i maske. Otok i ljuštenje su uobičajena i normalna pojava, a liječnik će Vam prepisati mast koja će učiniti kožu  fleksibilnom i aplicirati ćete je kroz sedam do deset dana. Crvenilo kože koje perzistira nakon početne faze cijeljenja obično nestaje nakon četiri tjedna.