Zatezanje lica bez operacije

Kako zategnuti lice bez operacije?

Primjenom filera na razne načine možemo utjecati na naš izgled. Da li u to spada i zatezanje lica? Može li se zatezanje lica napraviti s filerima?

Ukratko, odgovor je DA! No, ovdje treba odgovoriti na cijeli niz drugih pitanja kao npr. koje filere upotrijebiti, kojim tehnikama apliciranja, itd…
Sve to zahtjeva detaljnu analizu!
Preskočit ću opisivanje svih mikroprocesa koji se događaju u organizmu tijekom starenja i bazirat ću se na vidljive znakove koji nastaju s godinama. Jedan od glavnih krivaca za stariji izgled je upravo gubitak volumena.

Izgubljeni volumen možemo nadomjestiti dermalnim filerima, a upravo tako zaglađujemo bore te počinjemo izgledati značajno mlađe.
Ako dodamo volumen na pravi način i pri tome odaberemo adekvatnog pacijenta, možemo napraviti i lifting lica, bez pretjerivanja u bilo kojem segmentu.

Zatezanje lica bez operacije

Koje su najpopularnije metode danas?

Najpopularnija metoda pomlađivanja danas su dermalni fileri. To podrazumijeva da više od milijun žena i muškaraca godišnje napravi ovaj postupak. Najčešća situacija je da pacijent ne zna što zapravo treba učiniti, a došao je jer primjećuje dublje bore, tanje usne ili mu se neki dio na licu čini opuštenim. Zapravo se radi o gubitku volumena.
Danas smatramo učinkovitima nekoliko vrsta filera. Prihvatljivi su jer zadovoljavaju kriterije sigurnosti i pri tomu imaju odobrenje FDA te se koriste dovoljno dugo.
Osnovni razlog zbog čega su se razvijali je upravo nemogućnost postizanja nekih rezultata, poput liftinga lica, isključivo hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri su svakako najpopularniji. Prirodni su u potpunosti, a iskusni liječnik kombinacijom različitih gustoća filera apliciranih na pravo mjesto može postići željeni rezultat na obostrano zadovoljstvo.

Kako se radi lifting hijaluronskim filerima?

Opuštena koža se podigne aplikacijom točno odabranih filera u gornji dio obraza, temporalno te vanjski rub obrve. Potom se skinboosterima (nefragmentiranim filerima) difuzno napravi duboka hidratacija kože. Na kraju, još volumena dodaje se uz mandibulu, bradu i nazolabijalno. Ponekad se tretman skinboosterom ponavlja u nekoliko navrata do potpunog rezultata. Također možemo na određenim točkama kroz neko vrijeme napraviti „touch up“ postupke gušćim filerima. To se radi po principu bolus injektiranja prilikom čega okomitim injiciranjem dodajemo veću količinu filera u dublje slojeve i tako postižemo lifting efekt.
Važno je naglasiti kako se svakim sljedećim postupkom postiže sve bolji i bolji efekt jer se svakim ubodom potiče neokolagenizacija.

Zatezanje lica bez operacije

Osim hijaluronskih, koji još fileri postoje?

Biokompatibilni fileri su također prirodni ali ne pripadaju skupini hijaluronskih filera.
Za primjer izdvajam kalcijum hidroksiapatit. Način primjene nešto se razlikuje od hijaluronskih filera i značajno su dugotrajniji – do 12 mjeseci ili više.
Osnovni princip djelovanja je stimulacija produkcije prirodnog kolagena, a aplikacijom u dublje slojeve kože u određenom smjeru postiže se značajan lifting lica.
Napominjem kako se ne savjetuje kombiniranje biokompatibilnih i hijaluronskih filera. Isto vrijedi i za sintetski filer poli – L – lakticnu kiselinu koja je također biokompatibilna te stimulira neokolagenezu, a rezultati su vidljivi i do dvije godine.

Za lifting lica izrazito važna upravo neokolageneza jer od 18. godine gubimo po jedan posto kolagena godišnje.

Što su to sintetski fileri?

Pod sintetske filere spadaju polikaprolakton i polimetilmetacrilat. Djeluju na istom principu biostimulacije, odnosno neokolageneze. Primjenom nekih od njih rezultati su vidljivi i do pet godina.
Navedeni sintetski fileri su biokompatibilni, odobreni su od FDA te u rukama certificiranog liječnika mogu s izuzetno velikim uspjehom i dugotrajnim efektom dovesti do željenog zatezanja kože lica.
S obzirom na to da su dugotrajni, važno je znati što radimo, gdje ih apliciramo, kakve su moguće posljedice i koji su rizici. Sukladno tomu moramo biti svjesni da je i loš estetski učinak u ovom slučaju dugotrajan koliko i dobar estetski učinak.

Zatezanje lica bez operacije

Zaključak

Može li se filerima zategnuti lice? Još jednom odgovaram DA s tim da moram spomenuti važnu ulogu koju tu ima i aplikacija autologne masti. To je područje kirurgije u koje neću zadirati.
Ističem na kraju kako je potreban oprez tj. dobar odabir i filera i tehnike. NIKADA se u cilju liftinga ne smije raditi „overcorrection“ jer takav je rezultat još i gori od opuštene kože.