Dermalni fileri - Poliklinika Dermalife Zagreb - naslovna

Što su dermalni fileri i možemo li njima zategnuti lice?

Prvo da pojasnimo što su to fileri?

Fileri su najzastupljeniji upravo kod borbe protiv znakova starenja kože, a koriste se na raznim dijelovima lica.

Fileri za lice (dermalni fileri) omogućuju popunjavanje linija i bora na licu, vraćaju volumen i mladolik izgled te se mogu koristiti za povećanje usana ili blago mijenjanje izgleda. Fileri se već neko vrijeme koriste za poboljšanje izgleda jer ne ostavljaju toliko nepovratne posljedice poput botoksa.

Filerima se može na različite načine utjecati na izgled, no može li se zategnuti lice? Jednostavan odgovor je da, ali na koji način, pomoću kakvih filera i kojim tehnikama apliciranja pitanja su koja zahtijevaju detaljnu analizu. Ako preskočimo opisivanje svih mikroprocesa koji se događaju u organizmu tijekom starenja, a baziramo se na vidljive znakove koji nastaju s godinama, onda će jedan od glavnih krivaca za stariji izgled biti upravo gubitak volumena.

Dermalnim filerima možemo nadomjestiti izgubljeni volumen, a upravo tako zaglađujemo bore i dobivamo značajno mlađi izgled. Ako dodamo volumen na pravi način i pri tome odaberemo adekvatnog pacijenta, možemo napraviti i lifting lica, bez pretjerivanja u bilo kojem segmentu.

Dermalni fileri - Poliklinika Dermalife Zagreb - 1

Lifting lica hijaluronskim filerima

Dermalni fileri danas su najpopularnija metoda pomlađivanja što podrazumijeva da više od milijun žena i muškaraca godišnje napravi ovaj postupak. Najčešće pacijenti ne znaju što zapravo treba učiniti, a dolaze jer im se neki dio na licu čini opuštenim, bore dublje, usne tanje… Zapravo dolaze jer su izgubili volumen.

Postoji nekoliko vrsta filera koje danas smatramo učinkovitima, a prihvatljivima, jer zadovoljavaju kriterije sigurnosti i pri tome imaju odobrenje FDA te se koriste dovoljno dugo. Osnovni razlog zbog čega su se razvijali je upravo nemogućnost postizanja nekih rezultata, poput liftinga lica, isključivo hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri svakako su najpopularnija metoda. Potpuno su prirodni, a iskusni liječnik kombinacijom različitih gustoća filera apliciranih na pravo mjesto može postići izvrstan i željeni rezultat. Princip liftinga hijaluronskim filerima koncipiran je tako da se opuštena koža podigne aplikacijom točno odabranih filera u gornji dio obraza, temporalno te vanjski rub obrve. Potom se nefragmentiranim filerima, tzv. skinboosterima, difuzno napravi duboka hidratacija kože, a na kraju dodaje još volumena uz mandibulu, bradu i nazolabijalno.

Ponekad se tretman skinboosterom ponavlja u nekoliko navrata do potpunog rezultata ili se na određenim točkama kroz neko vrijeme rade „touch up“ postupci gušćim filerima, ali po principu bolus injektiranja prilikom čega okomitim injiciranjem dodajemo veću količinu filera u dublje slojeve i tako postižemo lifting efekt. Važno je napomenuti da se svakim sljedećim postupkom postiže sve bolji efekt jer se svakim ubodom potiče neokolagenizacija.

Dermalni fileri - Poliklinika Dermalife Zagreb

Biokompatibilni fileri

Osim hijaluronskih filera postoje fileri koji su također prirodni, ali ne pripadaju skupini hijaluronskih filera. To su biokompatibilni fileri poput kalcijum hidroksiapatita. Princip aplikacije je nešto drugačiji nego kod hijaluronskih filera i značajno su dugotrajniji – do 12 mjeseci ili više. Osnovni mehanizam djelovanja je stimulacija produkcije prirodnog kolagena, a aplikacijom u dublje slojeve kože u određenom smjeru postiže se značajan lifting lica.

Ne savjetuje se kombiniranje ovih filera s hijaluronskim filerima!!!

Isto vrijedi i za sintetski filer poli – L – lakticnu kiselinu koja je također biokompatibilna te stimulira neokolagenezu, a rezultati su vidljivi i do dvije godine. Napominjemo da je za lifting lica izrazito važna upravo neokolageneza jer od 18. godine gubimo po 1% kolagena godišnje. Polikaprolakton i polimetilmetacrilat sintetski su fileri, a rade na istom principu biostimulacije, odnosno neokolageneze te su rezultati nekih od njih vidljivi i do 5 godina. Svi navedeni sintetski fileri su biokompatibilni, odobreni su od FDA i u rukama certificiranog liječnika mogu s izuzetno velikim uspjehom te dugotrajnim efektom dovesti do željenog zatezanja kože lica.

Samim time što su dugotrajni, važno je znati što radimo, gdje apliciramo, kakve su moguće posljedice i koji su rizici, a sukladno tome moramo biti svjesni da je i loš estetski učinak u ovom slučaju dugotrajan koliko i dobar estetski učinak.

Na kraju, s obzirom na to da smo u ovom članku htjeli odgovoriti na pitanje „može li se filerima zategnuti lice“, ne smijemo zaboraviti barem spomenuti da tu važnu ulogu ima i aplikacija autologne masti, ali je to područje kirurgije u koje nećemo zadirati.

Dakle, zaključak bi bio – filerima je moguće zategnuti lice, ali je potreban oprez, dobar odabir filera i tehnike, a važno je znati i da se nikada u cilju liftinga ne smije raditi „overcorrection“ jer je takav rezultat još i gori od opuštene kože.