Retinol: Revolucionarna njega kože prema savjetima dr. Nevie Delalle

Retinol: Revolucionarna njega kože prema savjetima dr. Nevie Delalle

Dok je vitamin C bio najtraženiji sastojak na internetu 2020., retinol je preuzeo tu titulu 2023. s 29.000 mjesečnih pretraga.
Njegova prisutnost u kozmetičkoj industriji sve je izraženija. Tržišna vrijednost retinola dosegnula je 1,33 milijarde dolara u 2022., s očekivanjima rasta do 2030.
Iako ga mnogi, uključujući dermatologe, smatraju čudesnim sredstvom protiv akni, bora i za poboljšanje teksture kože, postoji zbunjenost među potrošačima oko pravilne i učinkovite uporabe.
Inače, retinol je također poznat po potencijalnom izazivanju crvenila, ljuštenja i osjetljivosti kože.

Već godinama se u svijetu intenzivno raspravlja o retinolu kao vodećem sastojku za borbu protiv bora i akni, s rastućim brojem dostupnih proizvoda koji ga sadrže.

Koje jedinstvene karakteristike čine retinol iznimno efikasnim i za što ga sve primarno koristiti?

Nakon toliko godina mogu bez pretjerivanja reći da je retinol još uvijek na tronu svih aktivnih supstancija. Često ga nazivam super herojem naše kože. Možda svijet godinama bruji o retinolu, ali sve su započeli stari Egipćani i Grci unatrag 3000 godina koristeći ga u liječenju noćne sljepoće.

Prva studija korištenja retinoične kiseline za liječenje akni datira iz 1943. godine. Od 1950. godine se uvodi u svakodnevnu dermatološku praksu. Godinama su brojni znanstvenici proučavali blagodati retinoične kiseline.
1983. godine je publicirana studija o njezinoj lokalnoj primjeni u borbi protiv starenja kože kada se i dokazuje njegova uloga u diferencijaciji stanica kože.

Devedesetih godina prošlog stoljeća retinoična kiselina postaje inkriminirana zbog brojnih nuspojava, prvenstveno iritacije i preosjetljivosti, te se javlja retinol, kao blaža varijanta retinoida sa sposobnošću konverzije u retinoičnu kiselinu u samoj koži. Danas, dakle, imamo retinoičnu kiselinu koja se isključivo koristi u liječenju akni i nije u slobodnoj prodaji te retinol.

Postoji uvriježeno mišljenje da je retinol primjeren samo za starije osobe s već razvijenim borama. No, je li ta pretpostavka točna ili ne drži vodu, i što to zapravo znači?

Koristimo ga onda kada je potrebno, bez obzira na godine. Ali treba naglasiti da se ne treba koristiti ne kritički i bez prethodnih saznanja. Mladu, neoštećenu kožu bez indikacija za primjenu retinola ne treba preventivno tretirati jer ne postoji razlog da se dodatno stimulira ili liječi potpuno zdrava koža. S druge strane, mlada koža, sklona aknama, koža koja je masna s hiperaktivnim sebacealnim žlijezdama je jednako dobar kandidat, kao i koža starijih osoba, koža oštećena od sunca i ona izborana.

Kada najranije možemo uključiti retinol u svakodnevnu njegu kože i na koji način to možemo učiniti? Također, koje mjere opreza trebamo uzeti u obzir? Postavlja se pitanje i mogućnosti upotrebe retinola na području oko očiju i na osjetljivoj koži.

Ne postoji dobna granica kada se može početi koristiti retinol. Počinjemo ga koristiti onda kada je to potrebno, pogotovo ako se primjenjuje u svrhu liječenja. Dakle u prepubertetu i pubertetu je nekada nužno započeti primjenu. U prevenciji starenja se može početi koristiti u dvadesetima. Ali, opet ovisi o tipu kože i koliko smo izloženi vanjskim štetnim faktorima. Drugim riječima, važnije je u toj dobi čuvati kožu, zaštititi je od sunca, hidratizirati je, a za retinol u tu svrhu ima vremena.

Koji oblik retinolskih proizvoda donosi najbolje rezultate, poput seruma ili krema, ili možda nečeg trećeg? Je li sigurno kombinirati, na primjer, serum s retinolom i zatim nanijeti kremu s istim sastojkom, ili bi to moglo biti preintenzivno za kožu.

Njegova najveća prednost je što za razliku od nekih drugih aktivnih supstancija, retinol prodire u kožu u svim oblicima, bez obzira na to radi li se o koncentratima u nekim serumima ili eliksirima ili su to kreme i masti. Dakle, njegovo djelovanje i transdermalna penetracija je neupitna. No, važno je sredstvo koje se koristi da bi ta penetracija bila moguća, jer je riječ o izrazito nestabilnom spoju koji se lagano degradira i postaje inaktivan u kontaktu sa svjetlom i zrakom.

Brojne su kombinacije među kojima je ona s vitaminom C. Premda se često može čuti da se ta dva preparata ne smiju koristiti, kliničke studije, a i moje osobno iskustvo, govore drugačije. Puno bolji rezultati se postižu korištenjem kombinacije, nego svakog pojedinačnog preparata. Druga poznata kombinacija je ona s hidrokinonom u rješavanju hiperpigmentacija i melazme. Ali djeluje i na sve ostale znakove starenja. Danas se često kombinira s hijaluronskom kiselinom i niacinamidom kako bi se smanjile sve potencijalne iritacije, a koža smirila.

Zašto krema A313 uživa veliku popularnost i kako se razlikuje od ostalih proizvoda koji sadrže retinol?

To je zapravo mast u koju se zaljubite na prvo korištenje. Pod sloganom francuske tajne ljepote, ovaj preparat je već dugi niz godina jedan od najpopularnijih retinola na tržištu, a od nedavno i u Hrvatskoj. Naime, riječ je o retinyl palmitatu, esteru koji se lako podnosi. Nekima je premasna, ali je zapravo to njena najveća prednost i čini je drugačijom od svih istih ili sličnih formulacija na tržištu. Dobro je poznata „sendvič“ tehnika nanošenja preparata na vlažnu kožu sa završnim uljem ili masti kako bi se zadržala vlaga u koži, a A 313 svojom teksturom i aktivnim sastojcima zapravo imitira ovu metodu i štiti kožu od trandermalnog gubitka vode, a upravo je to važno kako tijekom zime, tako i u ljetnim mjesecima. Radi se o stabilnoj formuli koja učinkovito penetrira transdermalno, a koncentracije 0,12 posto uz makrogol koji privlači vodu.

A313 karakterizira masna tekstura. Može li to predstavljati problem za osobe s masnom kožom ili one koji spavaju na boku. Da li je jutarnje pranje lica obavezno?

Naravno da ne postoji ni jedan proizvod koji će odgovarati svima, jer nekima uistinu ne odgovara masna tekstura. No, čak i oni koji su na početku bili skeptični, nakon nekoliko tjedana korištenja su nastavili i vidjeli razliku. Treba nanjeti manju količinu i ne svaki dan. Prethodno treba aplicirati hidratntnu kremu i postupno se navikavati. A što se tiče spavanja na boku, možda ćete malo češće mijenjati posteljinu ili ćete pričekati da se krema upije.

Kako primijeniti kremu A313, u kojoj mjeri je koristiti, te s kojim se proizvodima može uspješno kombinirati?

Ako nikada niste koristili preparate s retinolom, treba početi oprezno. Na vlažnu kožu nanesite hidratantnu kremu i pričekajte da se upije. Potom zagrijte A 313 na prstima i utapkajte na lice, vrat i dekolte regiju. Na početku svaki drugi ili treći dan, a potom svaki dan i u nekom trenutku možete izbaciti hidratantnu kremu koju onda nanesete ujutro.

Može se kombinirati sa svim drugim aktivnim supstancijama, ako znamo što radimo i zbog čega, ali savjetujem da se ne kombinira s agresivnim i iritirajućim preparatima bez nadzora dermatologa. Ono što smijete je jutarnja hidratacija i antioksidansi uz SPF 50+, a navečer A 313.

Postoji uvjerenje da retinol može stanjiti kožu zbog čestih reakcija ljuštenja koje se javljaju nakon njegove upotrebe. Da li je ovo stvarna činjenica ili samo pogrešno shvaćanje?

Tipične neželjene posljedice su svrbež, peckanje, vrućina, crvenilo i ljuskanje. Sve to se događa tijekom prvih nekoliko tjedana od početka korištenja. Zbog toga treba početi postepeno, nekoliko puta tjedno, pa svaki drugi dan, a potom svaku večer dok se koža ne privikne. Također, započinje se manjom količinom, a može se kombinirati i s hidratantnim ili hranjivim kremama koje će ublažiti njegovo djelovanje do trenutka privikavanja.

Postoji li osnova za tvrdnju da retinol povećava osjetljivost kože na sunčeve zrake, zbog čega bi trebalo izbjegavati njegovu uporabu tijekom ljetnih mjeseci?

Fotoosjetljivost je također često spominjana reakcija i nju također pripisujemo prvim tjednima korištenja. Savjetuje se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, ali to se savjetuje i inače, bez obzira na to koristite li retinol ili ne. I svakako treba koristiti SPF 50+. Važno je napomenuti da se nakon nekoliko mjeseci osjetljivost na sunce vraća u prvobitno stanje.

Koliko vremena je potrebno za primjećivanje učinka retinola na duboke bore i teškim aknama? Kakva je efikasnost retinola u tretmanu akni na leđima i drugim dijelovima tijela?

Minimalno tri do šest mjeseci, a preporuka je 12 mjeseci jer je većina podataka koja govore o učinkovitosti bazirana na long term, double blind studijama. Učinkovitost na koži leđa i prsišta nije upitna, ali najčešće su to kombinirani pripravci i često se kombinira sa salicilnom kiselinom i benzoil peroksidom. Koža na leđima je manje sklona neželjenim posljedicama.

DOGOVORITE KONZULTACIJE!