Koža lica u pedesetima - Poliklinika Dermalife

Koža lica u pedesetima: tko je kriv za neželjene dlačice, akne i duboke bore?

Vrijeme leti! Čini vam kao da ste jučer mladi bili, a evo vas već u pedesetima! Kakva vam je koža lica?

Bilo kakve promjene na koži, od onih u pubertetu do onih koje se događaju u predmenopauzi i menopauzi, oko pedesete godine života, jednako je teško prihvatiti.

Ove potonje možemo svesti pod isti nazivnik – hormoni. Upravo oni su glavni i odgovorni krivci lančane reakcije koja povlači za sobom brojne posljedice. Uz nagle nalete vrućine, rekli bi u Dalmaciji “fumade”, poremećaj spavanja i nagle promjene raspoloženja, bore postaju duboke, a oštećenja nastala vanjskim utjecajima postaju posebno vidljiva. Kako godine prolaze sva ta oštećenja se na našu nažalost zbrajaju, a najviše ona izazvana UV zrakama. Zato ponavljamo, ako je za vas kasno, nije za vašu djecu ili unuke. Čuvajte im kožu od sunca i ne dopustite da ponove vašu grešku!

Kada se svemu navedenom pridruži gravitacija, nedostatak elasticiteta, tanka koža i loša tekstura uz pokoju hiperpigmentaciju, pali se lampica za alarm.

Gubitak vlažnosti i sjaja kože

U menopauzi se razina estrogena smanjuje na pola, a testosteron zauzima centralnu ulogu. U prvih 5 godina izgubi se trećina kolagena te dolazi do gubitka vlažnosti i sjaja kože. Koža postaje značajno osjetljivija na sve vanjske utjecaje poput hladnoće, topline, sunca, pušenja ili zagađenja. Tanku i suhu kožu karakterizira nejednolika tekstura s manje volumena zbog gubitka potkožnog masnog tkiva. I tako duboke bore postaju još dublje, pore proširenije, kapci se ovjese, a oči izgledaju manje i „tužnije“.

Često se primjećuju spider nevusi, proširene kapilare, počinje se uviđati i sklonost ka rozaceji, staračke pjege te benigne izrasline poput fibroma ili keratoza. Sitne dlačice na obrazima, bradi i poviše usana postaju nešto što redovito počnete primjećivati u ogledalu.

Kako bi se spriječili ranije navedeni simptomi, hormonska terapija u nižim dozama sigurna je opcija za gotovo svaku ženu. S estrogenom odlazi i hijaluronska kiselina, a dolazi suhoća, jer se sposobnost vezanja vode za ovu moćnu dermalnu međustaničnu supstanciju rapidno smanjuje.

Tanku i suhu kožu karakterizira nejednolika tekstura s manje volumena zbog gubitka potkožnog masnog tkiva.

Što je sa ženama ili muškarcima koji, osim što imaju bore i osjećaju se staro, imaju još i akne?

I jedno i drugo stanje je frustrirajuće, a u kombinaciji mogu od vas stvoriti ozbiljnog psihodermatološkog pacijenata. Naime, hormonalne promjene mogu uistinu izazvati široki spektar kožnih poremećaja, od ranije navedenog ubrzavanja starenja pa do akni, a da pritom do tada niste imali sličnih promjena na koži, što izaziva još veću zabrinutost.

Stres i antidepresivi

Faktori koji utječu na pojavu akni u ovoj dobi su kronični stres s tendencijom porasta adrenalnih androgena i kortizola što rezultira prekomjernom sekrecijom lojnih žlijezda. Također, u toj dobi brojni lijekovi mogu potaknuti pojavu akni (antidepresivi, sredstva za smirenje i sl.), ali i prekomjerno korištenje kozmetičkih preparata i tretmana. Iz anamnestičkih podataka doznajmo da oko 50% pacijenata ima nekoga od bliže rodbine sa sličnim promjenama u toj dobi, što potvrđuje genetsku predispoziciju.

Ipak, kolonizacija bakterija zbog rezistencije stvorene tijekom godina uz hormonalni disbalans koji dovodi do pojačane produkcije sebuma (pogotovo kod žena koje su dugi niz godina koristile kontracepcijsku terapiju, a potom prestale) glavni je razlog. Ne preostaje ništa osim da započnemo istovremeno anti-aging terapiju i liječenje neželjenih prištića.

Koža lica: tko je kriv za neželjene dlačice u 50-ima?

Neželjene dlačice u 50-ima također su rezultat disbalansa estrogena i testosterona. Ključni hormon koji kontrolira tip dlačica na licu jest dyhidrotestosteron (DHT). Kada on poraste, sitne breskvaste dlačice na licu pretvaraju se u čvrste, tamne i vidljive dlake. U menopauzi estrogen pada, a DHT raste u folikulima dlake. One tamne i deblje mogu se bez većih poteškoća uklanjati laserskim postupcima, ali problem predstavljaju svijetle i sijede dlake koje se teško uklanjaju laserom, međutim, mogu se uklanjati klasičnim kozmetičkim postupcima ili elektrolizom.